Havheksen

Hvem har skabt kvindeidealet? Er vi født til at føde? Hvilken shampoo bruger Medusa, og har Jomfru Maria en tiktok-profil? Alt det, og meget mere undersøger forestillingen Havheksen.

En interaktiv soloforestilling der, gennem monolog, sang, dans, musik, lys og videokunst, aktualiserer og sætter spørgsmålstegn til alt fra HC. Andersens Den Lille Havfrue, ur-fortællinger om kvinder vi kender fra nordisk mytologi, de græske gudemyter og bibelen. Forestillingens tovholder på undersøgelsen er Havheksen, der i bedste talkshowstil møder publikum fra sin grotte – og byder dem velkommen til sin brevkasse. Her svarer hun på alt fra Tommelises kvaler til publikums egne problemer. Man må, ifølge hende, hugge en hæl og klippe en tå for at få prinsen og det halve kongerige. Men Havheksen har et problem. Havfruen spøger nemlig i baggrunden, og langsomt, men sikkert opløses både frue og heks foran publikum, så det urkvindelige kan sættes fri og defineres på ny.

Havheksen er en historie om kvinden, og derfor uafværgeligt en kritik af patriarkatet. Det er den, fordi vi med havfruen og havheksen får lov at røre ved de to yderpoler, myter og fortællinger som ikoniske kvindefigurer altid har repræsenteret. I havfruens og havheksens konfrontation får begge figurer nye nuancer, sættes fri i udtryk, der både rækker ind i nutidens diskussion om patriarkatet og opløsningen af kønnet i sig selv. Havheksen henvender sig til publikum fra 16+. Det gør den fordi, den ikke bare er et opgør med historiens indflydelse på vores opfattelse af os selv, som mødre, døtre, søstre og partnere. Det er også en historie om at gøre sig fri af historien, og blive voksen i sin egen identitet og stemme. 

Forestillingen varer ca. 1 time og er under udvikling. Forventes klar i løbet af 2024/2025.

Skuespiller og idéudvikler: Anne Kjær Wæhrens

Instruktør: Lauren Wilson

Medvirkende musiker: Anders Ringgaard (Basco)